Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μπορούν τα ψηλά τακούνια να προκαλέσουν τραυματισμούς; (High Heels Syndrome)

Η συνεχής πίεση που ασκείται στα δάχτυλα των ποδιών κάθε φορά που μια γυναίκα φορά ψηλά τακουνιά, είναι αρκετή για να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο του βαδίσματος της, να προκαλέσει επικίνδυνους τραυματισμούς στους συνδέσμους και να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ τη Αυστραλίας σε μελέτη τους παρακολούθησαν τον τρόπο βαδίσματος γυναικών που φορούσαν συστηματικά τακούνια και γυναικών που φορούσαν μόνο ίσια παπούτσια (η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πρώτες είχαν την τάση να κάνουν πιο μικρά και «επιθετικά» βήματα ακόμη και όταν δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα, ενώ οι δεύτερες είχαν μεγαλύτερο και πιο σταθερό διασκελισμό. Επίσης παρατήρησαν ότι στις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια οι μύες στην καμάρα του ποδιού παρέμεναν σφιγμένοι για πολλή ώρα αφού είχαν βγάλει τις γόβες τους.
Επιπλέον ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που φορούν καθημερινά, ακόμη και στην δουλειά τους, τακούνια κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια για την κίνηση τους, ενώ ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξανόταν λόγο της ανομοιογενούς επιβάρυνσης μυών και συνδέσμων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες φοράνε συστηματικά ψηλά τακούνια και επιχειρούν να κάνουν γυμναστική αυξάνουν την πιθανότητα τραυματισμού, καθώς με την άσκηση μπορεί να επιβαρυνθούν απότομα τένοντες και σύνδεσμοι που είναι ευαίσθητοι, λόγω των τακουνιών, και να προκληθούν κακώσεις. Γι’αυτό και η εν λόγο ερευνητική ομάδα προτείνει τη χρήση τακουνιών μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Προβλήματα που προκαλούν
1) Οι πλάγιοι σύνδεσμοι του γόνατος δέχονται υπερβολική πίεση και έτσι αυξ άνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί οστεοαρθρίτιδα.
2) Το περισσότερο βάρος μετατίθεται στις μεταταρσοφαλλαγγικές αρθρώσεις (στην καμπύλη όπου ξεκινούν τα δάκτυλα) και μπορεί να προκαλέσει πόνους.
3) Οι μύες του γαστροκνημίου (γάμπα) και ο αχίλλειος τένοντας διατείνονται και συστέλλονται κάθε φορά που υποχρεούνται να κινηθούν στη γωνία που τους επιβάλλει το τακούνι
4) Η ισορροπία μειώνεται και ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται, δημιουργώντας περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού των συνδέσμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου